• https://www.facebook.com/susehrihaber.net
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905423236482
  • https://www.twitter.com/susehrihaber1
  • https://www.instagram.com/susehrihaber
  • https://www.youtube.com/susehripolatderesi

SUŞEHRİ HABER- Doğru ve objektif haber -                                 

                  Oysa insan gitiği her yerde kendinden bir parça arar,bulursa sıla olur,bulmazsa gurbet...

Bayrak                                                                                                                                                                           

Ana Menü
Site Haritası
Youtube Sayfamız

 

Kavşut

Kavşut, Sivas ilinin Suşehri ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe:Köyün adı Kav-şut kelimelerinin birleşmesinden gelir kavşut anlamı derelerin birleştiği kavuştuğu yer anlamına gelmektedir.köyde akarsu çok olduğundan dolayı bu ismin verildiği düşünülmektedir.Köyün kuruluş tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır.Köye yerleşenlerden çimenyaylasından gelen badıllılar.(satılmış,aydın pala, yıldırım,keleş.soyisimliler.)kARAPINARLILAR OLARAK BİLİNEN(polat,düzgün güler soyisimliler.)SELİMLİLERR olarak bilinen (uzun soyisimliler.) Nail beyler olarak bilinen (barış soyisimliler)ve birmahallede oturan Gülali gilleR (soylu soyisimliler) den müteşekkildir. eski bir yerleşim birim olduğu bilinmektedir

Kültür:Köyün gelenekleri unutulmaya yuz tutmuş bir haldedir.Renkli yapısı olan köyde kültürel farklılıklarda vardır.Ancak şimdilerde hemen tüm sülaleler geleneklerini adeta yaşayamaz durumdadır. Çünkü köyde nüfusun azalması törelerin yaşamasın imkânsız kılıyor.Eski oyunlardan unutulan, gençlerin bilmediği oyunlar dahi vardır. Bunlardan mesela: gömme çeliği,lappik, çöte, kim vurdu,9 çöp,çizgi,cüz,5 taş vs sayılabilir. Köyün yemekleri madımak, katıklı çorba,ısırgan kavurma,Erikli çorba pestükan çorbası,süzme pilavı,sıkma köftesi,hasuda,evelik sarma,kavut,herle,ekmekaşı,düğü çorbası,gibi yemekleri vardır.Hamurişi olarak.Bişi, Döğmeç, Kömbe, Kül kömbesi,Kalbur hurması,Mafiş,BAYRAMLARIN VAZGEÇİLMEZİ Un helvası, Çükelikli, Çörek, Hıngel, Kete vs. ÖZEL Ozel olarak köyümüzde yaz aylarında devamlı ekmek yapmamak amacıyla yapılıp uzun zaman dayanabilen FIRIN KURUSU EKMEĞİNİ göz ardı etmemek gerekir. Polatderesi köyüdür Oyunlar;Horon Sivas oyunları.

Coğrafya:Sivas iline 167 km, Suşehri ilçesine 35 km imranlı ilçesine 20 km uzaklıktadır.kızıldağın eteğinde yaylası vardır.eskiden küükbaş hayvancılık ağırlıkla yapılırdı ve yazın üç ay yaylaya çıkılırdı.genç nesilin göç etmesiyle birlikte büyükbaş hayvancılığa geçiş yapıldı ve yayla dönemi de bitti.Yayla döneminin bitmesinde en büyük etken terör olayları olmuştur.yayla önünden eski kervan yolu geçmektedir.yol güzargahında birçok eskin han kalıntıları bulunmaktadır.

İklim:Kızıldağın eteklerinde.gürgen. kavak, kızılçam ormanları ile çevrili köy, özellikle köylüler tarafından selvi kavakları ekilerek köyün güzelleşmesi sağlanmıştr.Köyde son yıllarda ceviz ekimi yaygınlaşmaktadır.Meyve olarak kayısı, ceviz,elma,kiraz vs.meyveler yetiştirilmekte olup ticari amaç güdülmeden herkes kendine göre ekim yapmaktadır.Arazi yapısı çok engebelidir. Bölge bölge ova diyebileceğimiz arazilerde ekim yapılmaktadır. Orman köyü olmasına rağmen ormandan geçim kaynağı olarak yararlanılmamaktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyde hertürlü meyve sebze yetişmektedir.Özellikle köyde PATATES ve FASULYE geçimde önemli yer tutar.Köyün arazisi sulak olduğu için iklime uygun meyve ve sebze yetiştirilebilmektedir.Geçim kaynağı hayvancılığa dayalı olan köy genelde hayvansal yem olarak yonca ekimi yapmaktadır. Son yıllarda yoğun göç nedeniyle tarım ve hayvancılıkta azalma olmaktadır. Özellikle okulun kapalı olması göçün omurgasını teşkil eder.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 130
2000 155
1997 185

WELLCOME

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam55
Toplam Ziyaret45992
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Reklam

Reklam